Gemert Bakel Toerisme

Wat je moet weten over de Spaanse cultuur

winkels dicht siesta

Als je op vakantie gaat, moet je van tevoren natuurlijk het een en ander voorbereiden. Je pakt je bagage zorgvuldig in, zodat je genoeg kleding hebt. Ondertussen zoek je online naar de bezienswaardigheden van het land om er zeker van te zijn dat je alles gezien hebt van het land. Maar vaak vergeten we om ons te verdiepen in de cultuur van het land, waardoor er soms wat ongemakkelijke situaties ontstaan. In sommige landen betekenen de handgebaren die wij zo normaal vinden bijvoorbeeld iets compleet anders. Als je op reis gaat naar Spanje, zal je niet te maken krijgen met hele schokkende verschillen. Maar voor de zekerheid zetten wij voor je op een rijtje wat je absoluut moeten weten over de Spaanse cultuur.

Winkels sluiten tijdens siësta

In Nederland hebben we in de ochtend, middag en namiddag pauze. Voor de rest blijft het kantoor of de winkel voor de hele dag open tot aan het eind van de werkdag. Dit gaat in Spanje wat anders, daar houden ze siësta (wat eigenlijk staat voor ‘een dutje doen’) van 14:00 uur tot 17:00 uur. Dit is het warmste gedeelte van de dag. Lang niet alle winkels doen tegenwoordig meer aan siësta, vooral niet de grote winkelketens in de grote steden. Maar houd er wel rekening mee dat als je in een klein dorpje verblijft de winkels tijdens deze uren waarschijnlijk gesloten zullen zijn.

De communicatie

Spanjaarden staan erom bekend dat ze heel vriendelijk en gastvrij zijn. Als je onlangs naar een hotel hebt gebeld om te reserveren, kan dit je wat in verwarring hebben gebracht. De Spanjaarden nemen de telefoon vaak op met ‘Digame?’ zonder verder hun naam te zeggen. Dit is echter heel normaal en geeft niet aan dat de Spanjaard aan de andere kant van de lijn zeer onvriendelijk is. Digame betekent namelijk ‘Zegt u het maar’. Je wordt dus zeker geholpen. Om alvast aan de taal en de manier van communiceren in dit land te wennen, is het mogelijk om vooraf een cursus Spaans op vakantie te volgen. Hierbij krijg je niet alleen verdere uitleg over de culturele gebruiken, maar ook hoe je contact legt met de locals.

spanjaarden vriendelijk en gastvrij

Andere etenstijden

Als je tijdens je vakantie in Spanje verblijft in een all inclusive hotel, zal je gewoon kunnen aanschuiven aan het buffet op de tijden die je bent gewend. Maar als je tegen 18:00 uur op zoek gaat naar een restaurant om te dineren, zal je merken dat het nog erg rustig is. Sommige restaurants zijn op dit tijdstip zelfs nog gesloten. De Spanjaarden houden namelijk hele andere tijden aan voor het eten. Ze dineren het liefst pas na 21:00 uur tot in de late uurtjes.